Zoals gezegd heeft Aldtsjerk geen winkels meer voor de dagelijkse boodschappen. U kunt wel fietsen huren bij de enige nog overgebleven winkel. Verder zijn er diverse uitgaansgelegenheden en bezienswaardigheden.

De Klinze aan de Van Sminiaweg 70 in Aldtsjerk, een state en een rijksmonument. Het hoofdgebouw dateert uit 1655. In 1877 is De Klinze vergroot. Bijna driehonderd jaar is deze state bewoond geweest door de familie Van Sminia.

Stania State aan de Rengersweg 98 in Oentsjerk is eveneens een state en een rijksmonument. Al in 1520 stond hier een gebouw maar de huidige state dateert uit 1855.

Roodbaardtuin. Zowel rondom De Klinze als rondom Stania State ligt een parkachtige tuin. Beide zijn ontworpendoor Roodbaard, een bekende landschapsarchitect uit de 19e eeuw. In vergelijking met andere tuinarchitecten in Nederland neemt Roodbaard een heel eigen plaats in. Kenmerkend voor hem is de zogenaamde Engelse landschapsstijl met ronde vormen en slingerpaadjes.

Het buitenverblijf Vijversburg en het bos van Ypey liggen bij Tytsjerk (ingang Swarteweisein 2). U kunt er wandelen en van bezienswaardigheden genieten, zoals grot, theehuis, blauwe koepel, kluizenaarshut, oranjerie, volière, rotstuin, kruidentuin en de collectie beeldende kunst. Ook vinden er in het park regelmatig evenementen plaats, zoals tentoonstellingenvan beeldende kunst. Een deel van het park is eveneens van de hand van Roodbaard. Meer informatie is te vinden op www.vijversburg.nl

De tegeltjesbrug aan de Canterlandseweg vormt een ereboog voor alle schaatsers die de Elfstedentocht volbracht hebben. Misschien vindt u het tegeltje van W.A. van Buren, de schuilnaam van prins Willem Alexander, deelnemer aan de tocht van 1986.

Het geologisch monument aan de Halligenweg ten oosten van Mûnein is gemaakt door een zwerfstenenverzamelaar uit Gytsjerk. Toen in 1979 de ruilverkaveling Tytsjerksteradiel van start ging vond hij talloze stenen uit alle delen van Scandinavië in het gebied rondom Gytsjerk. Deze zijn verwerkt in het monument waarin duidelijk de vorm te herkennen is van Noorwegen, Zweden en Finland. De plaatsing van de stenen komt overeen met land van herkomst.

Galerie Bloemrijk Vertrouwen aan de Van Sminiaweg 70 in Aldtsjerk biedt gestileerd en abstract werk.

Geniet van alles wat Aldtsjerk en omgeving u biedt.

Vanuit de haven van Aldtsjerk zijn prachtige uitstapjes te maken. Te water, wandelend en fietsend kunt u zo ontdekken wat Noordoost Fryslân te bieden heeft.

Probeer maar eens de wandelroute, aangegeven met paaltjes met een rode band, waar de haven een centraal punt in is.

wandelroute rood 2

De rode wandelroute rond de haven

Horeca in de Trynwâlden:

Aldtsjerk

Café Moarkswâl,

Van Sminiaweg 70

www.cafemoarkswal.nl

Theeschenkerij Alle tijd

Rhaladyk 17

www.tjittetalsma.nl

Oentsjerk

Brasserie ‘Stania State’,

Rengersweg 98b

www.staniastate.nl

Café/snackbar ‘It Wapen fan Fryslân’,

Rengersweg 51

www.kafee.nl/

Munein

caferetaria ‘It Mounehoekje’,

Dr. Kylstraweg 93

Gytsjerk

Brasserie ‘De Canterlanden’

Canterlandseweg 8

www.decanterlanden.nl

Chinees Indisch restaurant ‘Oriental’

Nieuwe straatweg 2

Ryptsjerk

‘Il Casale’

Nieuwlandsweg 9

www.ilcasale.nl

Theetuin ‘De Hollen’

Oosterdijk 16