Bekijk dit filmpje

 

Aldtsjerk ligt in de Trynwâlden. De naam Trynwâlden gaat terug naar een oud verhaal. Volgens dit verhaal is de naam afgeleid van Tryntsje Wâlden, naar Tryntsje (Catharina), een rijke vrouw, die zeven boerderijen en zeven zonen zou hebben gehad. Elk van deze zonen zou na haar dood een van de boerderijen hebben geërfd en op deze locatie een dorp hebben gesticht. Zo zou de oudste, genaamd Alde, Aldtsjerk hebben gesticht. Haar andere zonen – Oene, Reade, Wynse, Gyke, Rypke en Tyte – zouden Oentsjerk, Readtsjerk,Wyns, Gytsjerk, Ryptsjerk en Tytsjerk hebbben gesticht.

Aldtsjerk ligt in de gemeente Tytsjerksteradiel. In deze gemeente treft u alle landschapstypen aan die in Fryslân voorkomen; het veenweidelandschap, het coulissenlandschap en het kleilandschap. Niet voor niets is de slogan van Tytsjerksteradiel ‘alles wat Fryslân moai makket’.Vlak bij Aldtsjerk liggen de bossen van Griekenland en Turkije. De naam is ontstaan doordat in de 19e eeuw de adellijke familie Van Sminia deze bospercelen aankocht metGriekse en Turkse staatsobligaties. Van oorsprong waren het eikenhakhoutbosjes.

Aldtsjerk heeft geen winkels meer voor de dagelijkse boodschappen. In de dorpen Oentsjerk en Gytsjerk kunt u terecht bij de bakker, de slager, de groenteman of de supermarkt. De Trynwâlden kent diverse cafe’s en eetgelegenheden waar u gezellig kunt uitgaan.